Home » Meditatie
Mediteren                                              
 
Mediteren brengt in de eerste plaats ontspanning voor de geest en het lichaam. Door te mediteren geef je je over aan de weldadige verlaging van de frequentie (alfa golven) van je hersengolven en haal je de spierspanning uit je lichaam. Dat geeft een heerlijke innerlijke rust en een gevoel van nieuwe kracht en energie. Je krijgt het idee "alles weer aan te kunnen".
 
Stress en spanning
Veel artsen wijzen stress en spanning aan als een van de hoofdoorzaken van depressie, angsten, hoge bloeddruk, overgewicht, hartklachten, slapeloosheid, diabetes, maagzweren, etc..
Regelmatige perioden van diepe ontspanning door het toepassen van meditatietechnieken zullen stress verminderen en ons zo minder vatbaar maken voor aan stress gerelateerde ziekten. We zullen ons door het mediteren beter voelen en ons makkelijker kunnen ontspannen. We kunnen makkelijker in slaap komen en kunnen ons beter concentreren door het mediteren. Sommige mensen zeggen dat ze eindelijk "rust in hun hoofd" hebben gekregen door het mediteren en de ontspanning die daarvan het gevolg is.
 
Voor vele mensen is het niet eenvoudig te ontspannen. Wij zijn gewend geraakt aan stress, pijn en ongemak. Tijdens het mediteren kan men gemakkelijk diep ontspannen, zonder dat men een inspanning hoeft te leveren. Het reduceren van stress als gevolg van mediteren wordt in toenemende mate wetenschappelijk onderbouwd. De bloeddruk daalt, evenals het niveau van stress afhankelijke biochemische stoffen, zoals cortisol, adrenaline etc.
Een ander effect van volledige ontspanning door meditatie is, dat de activiteit van de rechterhersenhelft gestimuleerd wordt, zodat het denken meer intuïtief en creatief wordt. Er ontstaat een evenwicht tussen de linker- en de rechterhelft, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe impulsen.
 
Eenvoudige techniek
De techniek van mediteren is eenvoudig en door iedereen te leren en kan het beste aangeleerd worden door persoonlijke instructie.  Alleen maar lezen over mediteren helpt je niet.
Vergelijk het maar met fietsen en autorijden: dat leer je door het te doen en niet door er over te lezen. Alhoewel er geen negatieve effecten bekend zijn als gevolg van het gebruik van meditatie technieken adviseren we je om bij twijfel een arts te raadplegen alvorens de meditatie oefeningen te gaan doen. Velen hebben leren mediteren en ervaren dagelijks de positieve effecten van meditatie.